Valitse sivu
Etusivu / Kataja

Kataja

25.10.2021 (Viikon laji)

Kataja eli metsäkataja (Juniperus communis) on laajalle levinnyt, kasvutavaltaan monimuotoinen havukasvi. Suurimmillaan se voi kasvaa jopa 10 metriä korkeaksi puuksi, mutta jää yleensä melko matalakasvuiseksi pensaaksi. Puumaiset ja pylväsmäiset katajat olivat ennen rauhoitettuja, mutta rauhoitus purettiin manner-Suomen osalta vuonna 2006.

Katajanmarjojen paras keruuaika on näin syksyllä. Marjat ovat lievästi myrkyllisiä, mutta niitä käytetään muun muassa mausteeksi ja ginin valmistukseen. Kataja on kaksikotinen eli sen emi- ja hedeyksilöt sijaitsevat eri yksilöissä, ja marjamaisia käpyjä muodostuu vain emiyksilöihin. Vasta kolmantena vuonna kukinnasta marjat ovat kypsiä, jolloin ne ovat väriltään sinimustia. Myös raakoja, väriltään vihreitä marjoja käytetään ravinnoksi. Ympäristöministeriön tulkinnan mukaan katajanmarjojen kerääminen on jokamiehenoikeudella sallittua muualta kuin pihapiiristä.

Kataja on kasvupaikkojensa suhteen vaatimaton, mutta kasvi tarvitsee valoa kasvaakseen kunnon puuksi. Myös marjoja tulee enemmän valoisilla paikoilla kasvaviin katajiin. Monet komeat katajakedot ovat syntyneet karjanlaidunnuksen tuloksena, koska teräväneulasiset katajat eivät kelvanneet lehmille, jotka kuitenkin söivät muun kasvillisuuden lyhyeksi ja näin katajat saivat hyvin valoa.

Pirkkalassa Reipin katajaketo viereisine metsäalueineen on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Reipisssä on myös luonnonmuistomerkiksi rauhoitettu vanha kataja.

Kuva. Haikanrannassa aurinkoisella paikalla kasvavan katajapensaan marjat ovat vielä vihreitä eli raakileita (Kuva otettu 20.10.2021). 

Lisätietoja:

Luontoportti, kataja

Löysitkö mitä etsit?

Kiitos palautteesta"